عوامل موثر بر رضایت زناشویی (مهارت پنجم: فعالیت های مربوط به اوقات فراغت)
مهارت پنجم: فعالیت های مربوط به اوقات فراغت[1]
فعالیت های مربوط به اوقات فراغت: این مقیاس ترجیحات شخصی هر زوج را برای گذراندن اوقات فراغت ارزیابی می کند.
مرور تکالیف قبلی
سخنرانی: فعالیت های مربوط به اوقات فراغت
بحث گروهی
تکنیک
تکلیف
سخنرانی: فعالیت های مربوط به اوقات فراغت
اوقات فراغت مقوله ای است که شاید برخی به آن زیاد اهمیت ندهند اما اطلاعات به دست آمده از بررسی مشکلات زناشویی یکی از عوامل جلوگیری از یکنواختی و افزایش روحیه شاد در بین افراد پرداختن به تفریحات سالم است.
يافتههاي به دستآمده از نیاز سنجی فرهنگی اجتماعی محله های اصفهان (طالبی و مرادی 1385 ) در رابطه با نحوه ی تفریح، به ترتیب تفريحات به صورت خانوادگی، گروهی، فردی و در آخر با هم محله ای بوده است و در زمینه ی توجه به تفریح و سلامت ذكر اين نكته ضروري است كه برخی برنامه ها هزينهبر و برخي با صرف هزینه كم ميتواند مشغولیت فرد را در زمان فراغت از کار مهیا سازد كه در این زمینه میزان درآمد خانواده و مدت زمانی که افراد از کار فارغ هستند، اهمیت به سزایی در نحوه ی تفریح دارد. با بررسی یافته های پژوهش به این نتیجه می رسیم که در محلههايی که امکانات شهری در دسترس شهروندان باشد در اوقات فراغت موجب جذب و هدايت آنها ميگردد. به عنوان مثال قرار گرفتناماکن زیارتی باعث شده که شهروندان اوقات فراغت خود را با پرداختن به فعالیت های مذهبی اغنا بخشند لازم به ذكر است که جذابيت های محیطی، برنامه های تفریحی در پارک ها یکی از زمینه های جذب خانواده ها هستند. به عبارتي قرار دادن امکانات با طراحی مناسب و ایجاد جذابیت محیطی و فضا سازی در محله ها، علاوه بر امکان تفریح، در ارتقاء سطح سلامت نیز موثر ميباشد (مرادی، طالبی 1385).
به طور کلی موسیقی، ورزش، مطالعه غیر درسی، فعالیت مذهبی، گردش در شهر، اماکن مذهبی، صله ارحام
مسافرت، اماکن فرهنگی، تئاتر، کارهای هنری، تلویزیون، رادیو، سینما و … در پر کردن اوقات فراغت اهمیت به سزایی دارند.
بحث گروهی
برای گذران اوقات فراغت از چه زمینه های استفاده می کنید؟
تکنیک
تفریح و مسافرت: از برنامه هایی است که در شادی و نشاط افراد تاثیر شگرفی دارد. از آن رو که تفریح و مسافرت بر جنبه مختلف جسمی و روانی انسان ها تاثیر دارد، به چند نمونه از این تاثیرات اشاره می شود:
1- عاطفه مثبت:
تفریح و مسافرت در ایجاد عاطفه مثبت و بانشاط، تاثیر زیادی دارد.
2- شادی:
تفریح می تواند باعث شادی افراد باشد. فعالیت های تفریحی قوی ترین منبع برای رضایت زندگی هستند.
3- بهداشت روانی جسمی:
تفریح علاوه بر شادی و عاطفه مثبت، در بهداشت روانی و آرامش فکری نیز تاثیر گذار بوده و نقش تعیین کننده ای در این حوزه دارد. البته تفریح نباید به جسم و روان آسیب بزند بنابراین استفاده نکردن از مواد اعتیاد آور، اجتناب از کارهای خطر آفرین و توجه به عواقب اجتماعی تفریح می تواند امنیت و بهداشت جسمی و روانی را تامین نماید.
ورزش: همچنین ورزش نیز می تواند در پرد کردن اوقات فراغت خانواده نقش به سزایی داشته باشد و اهمیت ورزش در سلامت و پیش گیری از بیماری ها و انحرافات و پر کردن اوقات فراغت، بر کسی پوشیده نیست. تحقیقات ثابت کرده ورزش علاوه بر سلامتی، باعث می شود افراد خلقشان بهبود پیدا کند و از زندگی بیشتر لذت ببرنند.(آرگاپل 1383؛ پناهی 1388)
دید و بازید و صله رحم : یکی از تاثیر گذار ترین و با اهمیت ترین عوامل موثر بر بهداشت روان، نشاط درونی و شادکامی انسان ها، دید و بازید و انجام صله رحم است. از طریق معاشرت و رفت آمد فرد احساس امنیت و آرامش بیشتری را خواهد داشت. زیرا احساس تنهایی و رهایی ندارد و در جمع احساس پویایی و ارزش بیشتری را خواهد داشت .
هم چنین افراد در زمان حُزن و اندوه نیازمند دریافت حمایت از دیگران هستند. رفع مشکل، داشتن گوش شنوا و دریافت حمایت مالی، روانی و عاطفی از جمله مزایای رفت و آمد است علاوه بر آن با پر کردن اوقات فراغت و تنهایی از طریق مهمانی رفتن و میزبانی عزیزان نشاط روانی و اوقات فراغت خوبی را خواهد داشت.
تکلیف
امکانات تفریحی محل زندگی و شهر خود را شناسایی کنید. زمان و هزینه استفاده و بهره برداری از آن توسط خانواده را در طول ماه مشخص کنید و برای بهره مندی و استفاده از این امکانات برنامه ریزی کنید.
نوشته شده در گروه: رضایت زناشویی, روانشناسی, مقاله
ارسال دیدگاه (۰) ↓