مقالات

رانندگی و سفر

رانندگی و سفر

جلال مرادی

دکتری  مدیریت اینده پژوهی سلامت

و کارشناس ارشد روانشناس بالینی

 

۳

ایرانی ها از دیر باز اهل سفر بوده اند. سفر می تواند علاوه بر کسب تجربه ، مفرح و موجب ارتقای سلامت در خانواده شود.

به طور کلی اوقات فراغت مقوله ای است که شاید برخی چندان به آن اهمیت ندهند اما اطلاعات به دست آمده از مطالعات روان شناسی نشان می دهد که پرداختن به اوقات فراغت، یکی از عوامل جلوگیری از یکنواختی و افزایش روحیه شاد در بین افراد است.

معمولاً تفریحات به صورت خانوادگی، گروهی و فردی انجام می گیرد. اکثر خانواده ها ترجیح می دهند به جای انتخاب برنامه های هزینه بر به فعالیت های کم هزینه تر بپردازند.

بررسی یافته های پژوهشی نشان می دهد در شهرهایی که امکانات شهری در دسترس شهروندان است این امکانات موجب جذب و هدایت آنها می شود. برای نمونه پارک ها و دریاچه های مصنوعی در سطح شهر ،سفر به دل کوهستان و شمال کشور را کاهش داده است و از لحاظ زمانی و هزینه برای خانواده ها به صرفه تر است.. به عبارتی قرار دادن امکانات با طراحی مناسب و ایجاد جذابیت محیطی و فضا سازی در سطح شهرها ، علاوه بر امکان تفریح ، در ارتقاء سطح سلامت نیز موثر است .

علاقه ایرانی ها به مسافرت در آمار سازمان گردشگری مشهود است. یکی از دلایل مسافرت ایرانی ها را می توان در روحیه آنها جستجو کرد. قرار گرفتن ایران در محیطی چهار فصل باعث ایجاد جاذبه های فراوانی شده است که هر فردی را ترغیب به بازدید از مناطق مختلف کشور می نماید.

مسافرت با ماشین با وجود گرانی بنزین هنوز هم کم هزینه ترین نوع مسافرت برای خانواده و جزو اولین انتخاب آنها محسوب می شود. یکی از دلایل انتخاب این نوع مسافرت برنامه ریزی محدود خانواده هاست که بنا به دلایل مختلفی نمی توانند یا تمایل ندارند با افراد دیگر مخصوصاً در قالب تور های سازمان یافته به مسافرت بروند و شاید فرهنگ و احساس راحتی خانواده هاست که آنها بیشتر ترجیح می دهند به صورت خانوادگی با افراد محرم و یا با دوستان نزدیک خود به مسافرت بروند.

انتخاب مسیر نیز یکی از نکات مهم سفر است. به دلیل چهار فصل بودن ، عدم آگاهی و اطلاع کافی شهروندان از مناطق مختلف معمولاً سفرها به یک نقطه خاص و در زمان های خاص مانند مناسبت ها و تعطیلات رسمی صورت می گیرد و به این دلیل این مسافرت ها بار ترافیکی زیادی را به جاده ها تحمیل می کند و افراد درگیر ترافیک دچار خستگی جسمی و روانی می شوند.

پیشنهاد می شود که سفرهای این چنینی با برنامه ریزی و سازماندهی از طرف سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و دیگر مراکز مرتبط و هم چنین اطلاع رسانی رسانه ها به شهروندان در مناطق مختلف توزیع شوند و ما به عنوان شهروند نیز سعی کنیم در زمان های خاص مناطقی را انتخاب نماییم که در عین این که جذابیت محیطی و تازگی داشته باشد، ترافیک کمتری را تجربه کنیم.

انتخاب زمان و مکان مناسب یکی از مهارت هایی است که در ایجاد نشاط، لذت و کسب تجربه تاثیرگذار است.

رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی ، سفر در ساعت مناسب ، آگاهی از توان زیستی بدن و… باعث کاهش ریسک و خطر تصادف خواهد شد.

افراد برای به دست آوردن اطلاع کافی از وضعیت مسیر ، بهتر است از طریق تماس با سامانه های راه و ترابری (مانند : شماره تلفن ۱۴۱) اقدام به سفر کنند تا در بین راه با مشکل مواجه نشوند.

عقل حکم می کند که از مسافرت به محیطی که امکانات کافی یا خدمات کافی ندارد؛ اجتناب نماییم چراکه اعتماد به طبیعت و وسیله نقلیه به خودی خود یکی از باورهای شناختی غلطی است که ممکن است افراد را با مشکل مواجه کند. ولی اگر دارای روحیه ماجراجویی هستید و می خواهید از مکان های بکر و ناشناخته سردر بیاورید حتما با کسب اطلاع از مسیر و تجهیز خودرو وبه همراه داشتن امکانات کافی، از کسب تجربه در مکان های تازه لذت ببرید.

معمولاً بیشتر حوادث رانندگی در هنگام بازگشت از سفر رخ می دهد و یکی از دلایل آن عدم برنامه ریزی و زمان بندی مناسب برای بازگشت است . نباید فراموش کنیم که مسیر سفر ،خود یکی از جاذبه های سفر است و برای این که در هنگام بازگشت از طبیعت و چشم انداز لذت ببریم و نیز به خاطر تاخیر دچار استرس نشویم لازم است که به شکل مناسب و کافی برای مسیر برگشت برنامه ریزی و مدیریت زمان داشته باشیم.

انتخاب زمان مناسب، استراحت کافی ، پرهیز از شتاب ، رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی ، انتخاب وسیله مناسب برنامه ریزی و پرهیز از گنجاندن برنامه های اضافی،،می تواند لذت سفر را دو چندان نماید.

نوشته شده در گروه: روانشناسی, فرهنگ رانندگی

ارسال دیدگاه (۰) ↓

ارسال دیدگاه