اثر بخشی رفتار درمانی دیالکتیکی

تلخیص: ساغر غفرانی
ختلالات خوردن، اختلالات پیچیده ای هستند که ریشه در مسائل روانی، اجتماعی و فرهنگی دارند. اختلالاتی که در ۵۵-DSM جزو اختلالات خوردن قرار گرفته اند عبارت اند از: اختلال هرزه خواری، اختلال نشخوار ، اختلال اجتناب از محدودیت غذا، بی اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی، اختلال خوردن به مقادیرزیاد ؛ طبق گزارش انجمن روان پزشکی آمریکا، بی اشتهایی عصبی به دلایل هیجانی (احساسی) روی می دهد. افراد مبتلا به این اختلالات اشتها یا علاقه خود به غذا را از دست نمی دهند بلکه به خود گرسنگی داده و در برابر داشتن وزن عادی، حداقل مقاومت می کنند. این اختلال بیشتر در دختران نوجوان دیده می شود و شیوع آن بین ۱۳ تا ۱۶ سالگی است و اغلب بعد از یک دوره زندگی پراسترس یا یک دوره رژیم غذایی افراطی آغاز می شود. شیوع این اختلال در زنان تقریبا ۱۰ برابر مردان است.
ویژگی اصلی این اختلال عبارت اند از: مقاومت در برابر حفظ حداقل وزن؛ ترس مرضی از چاق شدن؛ باور غلط درباره اندام که حتی در لاغری مفرط نیز فرد فکر می کند چاق است . اغلب تصور می شود که پایین آوردن وزن بدن و لاغر شدن یک موفقیت بزرگ، اما افزایش وزن و چاق شدن نتیجه بی ارادگی و کنترل نداشتن بر خود است حتی زمانی که افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی اعتراف می کنند که بیش از حد لاغر هستند، بازهم اهمیت مشکلات پزشکی ناشی از این حالت را انکار می کنند و تلاش آنها این است که از میزان چربی در نقاطی از بدن که فکر می کنند بیش از حد چاق هستند بکاهند. انجمن روانشناسی آمریکا برای قضاوت در مورد اینکه آیا فرد بیش از حد لاغر است یا نه معیارهای عینی تعیین می کند: اگر وزن بدن کمتر از ۸۵ درصد حد انتظار باشد، گفته می شود که فرد وزنی کمتر از حد استاندارد دارد. همچنین، معیارها بر ترس مرضی از افزایش وزن و تصور غلطی که افراد از اندام خود دارند متمرکز کنند. اختلالات خوردن سلامت عمومی نوجوانان را به مخاطره می اندازد و رژیم غذایی سخت گیرانه و گرسنگی دادن به خود باعث اختلالات جسمی و روانی می شود و درنتیجه مرگ و میر خودکشی بالای ناشی از اختلالات روان پزشکی نقش مهمی دارد. در پژوهش های انجام شده اخیر مشخص شد که اختلالات خوردن با افسردگی، اختلالات اضطرابی، استرس و اختلال مصرف مواد رابطه دارد. برای مثال بین ۵۰ تا ۶۸ درصد مبتلایان به اختلال بی اشتهایی عصبی، به افسردگی عمده طولانی مدت (حتی در تمام عمر مبتلا هستند و بین ۱۵ تا ۶۹ درصد معیارهای اختلال وسواسی جبری و اختلال شخصیت وسواسی جبری و ۶۲ تا ۸۵ درصد معیارهای اضطراب را در مرحله ای از زندگی خود دارند. ود دارند (۹).ویژگیهای شخصیتی متعدد افراد مبتلا به اختلالات خوردن شامل کمال گرایی، خجالتی بودن، عدم ثبات هیجانی، نوروتیسم، عزت نفس پایین، توجه بیش از حد به حس های فیزیکی، احساسات منفی یا افسردگی، وابستگی به دیگران یا عدم اعتماد به نفس است که باعث پایین آمدن سلامت روانی افراد مبتلا شده است. یکی از روش های درمانی که به نظر می رسد برای مقابله با دردهای ناشی از هیجانات و اختلالات خوردن مؤثر باشد، رفتار درمانی دیالکتیکی است. این روش ترکیبی از روش های مربوط به درمان های حمایتی، شناختی و رفتاری است که در ابتدا برای درمان اختلال شخصیت مرزی ابداع گردیده است و ۴ مؤلفه مداخله ای را در شیوه درمان گروهی مطرح می کند: ذهن آگاهی، تحمل پریشانی به عنوان مؤلفه های مبتنی بر پذیرش و تنظیم هیجانی و کارآمدی بین فردی به عنوان مؤلفه های مبتنی بر تغییر، این درمان به عنوان یک درمان تجربی برای مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی تدوین گردید که طبق پژوهشهای انجام گرفته قبلی، در کاهش علائم رفتاری اختلالات خوردن و اختلالات خلقی، هیجانی و اضطرابی در افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی اثربخش بوده است.




منابع: Received: 25 Apr, 2016; Accepted: 20
June, 2016 Abstract Background & Aims: The aim of this study was to investigate the effectiveness of dialectic behavioral therapy on depression, anxiety and stress in anorexia nervosa disorder, using a single case design. Materials & Methods: Four consecutive chronic outpatients fulfilling DSM-5 criteria for Anorexia Nervosa disorder were treated according to core treatment manual of Behavioral Activation. Patients were assessed measuring depression, anxiety and stress scale. Results: The treatment was associated with considerable reduction in the specific measures of depression, anxiety and stress. Conclusion: The results showed effectiveness of Dialectic Behavioral Therapy Training on the level of depression, anxiety and stress in anorexia nervosa patients. Although this study was limited by the absence of a control group, these findings may be extended and generalized more for impulse therapy. The treatment appears promising, although a controlled evaluation of its effectiveness is necessary to draw a definitive conclusion. Keywords: Dialectic Behavioral Therapy, Depression, Anxiety, Stress Anorexia Nervosa disorder
Address: Psychology Department, Ilam Branch, Islamic Azad University, Ilam, Iran Tel: +98
SOURCE: URMIA MED J 2016: 27(5): 392 ISSN: 1027-3727
نوشته شده در گروه: روانشناسی
ارسال دیدگاه (۰) ↓